Wordt deze mail niet goed weer gegeven? Bekijk hem dan online
   
“Ruim 900 leerlingen op bezoek in *techniekHuys Veldhoven”

“Ruim 900 leerlingen op bezoek in *techniekHuys Veldhoven”

    Veldhoven

De afgelopen weken heeft Cultuurplaza de Kempen alle leerlingen van de groepen 7+8 van de basisscholen uit Bladel en Eersel op bezoek gehad in het *techniekHuys in Veldhoven. Al in het najaar van 2016 was door Cultuurplaza de Kempen contact gezocht met het *techniekHuys. De cultuurcoach van de gemeente Bladel,  Inez Swinkels en van de gemeente Eersel, Marie-José Stravens waren op zoek naar een grote ruimte voor de mediakunstexpositie Ja Natúúrlijk van Kunstbalie. Directeur Harry Verhoeven zag zeker mogelijkheden waardoor een mooie samenwerking kon worden beklonken.

De mediakunstexpositie Ja, Natúúrlijk voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 is een onderdeel van het Kunstmenuproject waar jaarlijks alle basisscholen in de gemeente Bladel en Eersel participeren.

Deze mediakunsttentoonstelling laat de leerlingen kennis maken met natuur. Natuur die kunstenaars inspireert en zo de wereld (ver)vormen. De tentoonstelling is een ontdekkingstocht naar natuurverschijnselen, nieuwe technieken en creativiteit. Vooraf aan het bezoek aan de tentoonstelling hebben de leerlingen al in de klas kennis gemaakt met het creatieve proces van kunstfotografen Sjoerd Knibbeler en Berndnaut Smilde. Tijdens het bezoek aan de tentoonstelling reflecteren de leerlingen op de kunstwerken door de inspiratiebronnen van de kunstenaars aan de werken te linken. Ze worden ook gestimuleerd om zelfstandig verder te gaan met het thema natuur door suggesties van diverse aansluitende workshops. Ja, natúúrlijk!

Kennismaking met een bijzondere expositie en met het *TechniekHuys!

Cultureel zelfportret maakt groei van leerlingen inzichtelijk.

Cultureel zelfportret maakt groei van leerlingen inzichtelijk.

Studiedag 22 maart     Sint Lucas Eindhoven

Dit was het thema van de studiedag van 22 maart voor directie en icc-ers. Locatie: de nieuwe school van Sint Lucas Eindhoven op Strijp S.

Na een uitgebreide rondleiding door de nieuwe school en uitleg over hoe het VMBO onderwijs wordt vormgegeven namen 35 icc-ers en directieleden deel aan een workshop rondom het cultureel zelfportret of het digitaal portfolio gegeven door Eva en Floris Leurink van Leerpodium uit Rotterdam.

Een van de doelen van Cultuur­educatie met Kwaliteit is het volgen en beoordelen van de culturele ontwikkeling van leerlingen. Om scholen daarbij te helpen ontwikkelt Kunstbalie een digitaal volginstrument: het Cultureel Zelfportret. Centraal hierin staan de competenties cultuureducatie kunst en erfgoed. meer weten

 

 
Dementie projecten Eersel, Bladel en Bergeijk

Dementie projecten Eersel, Bladel en Bergeijk

    Eersel, Bladel en bergeijk

In de afgelopen maanden zijn er op meerdere locaties projecten van start gegaan met leerlingen van een basisschool en ouderen met dementie.

Uitgangspunt van deze projecten is de kracht van kunst als taboedoorbreking en kennisdeling rondom dementie. 

Reis door Heden en Verleden zijn workshops met als doel basisschoolkinderen in contact te brengen met inwoners met dementie van een zorgcentrum (en andersom) om samen, door middel van creatief bezig zijn aan een levensboek of een collage nieuwe ervaringen te delen en zichtbaar te maken. Dit zijn inlevingsmomenten voor de kinderen waarbij ze diverse vaardigheden moeten aanspreken en prikkelmomenten voor de inwoners van het zorgcentrum en nog thuiswonende ouderen (dagbesteding) die het geheugen stimuleren. Een fantasievolle en stimulerende ervaring bedacht en begeleid door kunstenaars met behulp van voel, beeld- en geurelementen en interactieve drama- en geluidsmomenten begeleid door een muziek/theater/drama docent. 

 

De cultuurcoaches hebben voor deze projecten samengewerkt met de GGD, Bibliotheek de Kempen, RSZK  't Hofhuys (Bergeijk), Floriaan en Ganzestart (Bladel), Kerkebogten (Eersel), De Zorgvilla (Hooge Loon), Dorpsraad 't Loo (Bergeijk) D'n Bolle Akker (Vessem) en de kunstenaars en muzikanten Silvia Hendriks, Dionnne Willemse, Christa Alaert, Willemien Klein Brink, Joseph van den Ende, Marinho Peters, Jolanda ten Berghe, Sandra van Gerven en Ad Hoekx.

Geweldig succes Impuls muziekonderwijs.

Geweldig succes Impuls muziekonderwijs.

29 maart 2017     Bergeijk en Hapert

"Wat een geweldig nieuws, van harte gefeliciteerd! Wij zijn erg blij en trots dat we samen met jullie en Cultuurplaza de Kempen de komende drie jaar het muziekonderwijs binnen- en buitenschools een enorme boost kunnen gaan geven met deze subsidie" Aldus Dave Ververgaard en Patrick Geboers van Art4U. Wij zijn blij dat de aanvragen voor de impulsregeling voor muziek voor alle scholen in Bergeijk en Het Palet in Hapert zijn gehonoreerd. 

Deze scholen gaan inzetten op:

  • meer en betere muzieklessen voor de leerlingen
  • leerkrachten of muziekdocenten daarbij ondersteunen
  • samenwerken met lokale muziekschool en muziekgezelschappen 

 


100 jaar de Stijl

100 jaar de Stijl

    Bergeijk

Dit jaar wordt in het hele land "100 jaar De Stijl" uitbundig gevierd. Gerrit Rietveld was één van de prominenten binnen De Stijl. Met De Ploeg en alle andere ontwerpen van Gerrit Rietveld, maar ook die van Mien Ruys, heeft Bergeijk een sterke link met De Stijl.

Op de site www.rietveldbergeijk.nl kunt u de agenda van alle feestelijkheden rondom De Stijl 100 jaar lezen.

De Nationale Boomfeestdag bestaat dit jaar 60 jaar. Ook reden voor een feestje. Op 22 maart konden leerlingen van de groepen 7+8 in alle kernenen van Bergeijk groen planten. Maar er werd ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om het Mien Ruys Park feestelijk te heropenen. Gedeputeerde Johan van den Hout kwam naar Bergeijk om de Nationale Boom-feestdag voor Brabant hier te openen. Buro Mien Ruys, in de persoon van Anet Scholma kwam de kinderen (en de volwassenen!) iets meer vertellen over de werkwijze van Mien Ruys die het park zo'n 60 jaar geleden ontwierp. 

De Stijlparade: 19 - 27 augustus

Naast de 100-jarige Stijl zal ook dit jaar de 10e editie van het Ploegfestival plaatsvinden.
Ook krijgt het landschapspark van Mien Ruys een nieuwe toekomst als openbaar dorpspark.
Stichting Rietveld & Ruys wil deze jubilea vieren met activiteiten die dit prachtige erfgoed
onder de aandacht van een breed publiek brengt. Hoogtepunt wordt De Stijlparade, een groots zomerevenement dat het vernieuwde park in de spotlights plaatst.

Als feestelijke afsluiting van de Stijlparade organiseert Theater De Kattendans in het weekend van 26/27 augustus op zaterdag ‘Heroes in Heaven' en op zondag de 10e editie van het Ploegfestival.

Meer weten? Kijk dan op 
www.rietveldbergeijk.nl

 

Uit de kunst project werkgroep Bergeijk

Uit de kunst project werkgroep Bergeijk

    Bergeijk

7 basisscholen uit de gemeente Bergeijk zijn direct na de carnavalsvakantie aan de slag gegaan met het project "Uit de Kunst" waarbij de discipline beeldende kunst centraal staat. 

De groepen 1 t/m 8 zijn aan de hand van lesbrieven, welke speciaal voor dit project zijn ontwikkeld door beeldend kunstenaar Marleen Scheer aan de slag gegaan met Karel Appel, Salvador Dali en Vincent van Gogh en natuurlijk 100 Jaar , De Stijl. In alle groepen is een beeldend kunstenaar in de klas geweest voor een beeldende les. De kleuters hebben zeer bijzondere zandafbeeldingen gemaakt samen met beeldend kunstenaar Marcel van den Berg in de Stijl van Karel Appel. Vliegvleugels en kriebelpootbeesten in de stijl van Dali werden met veel creativiteit gemaakt door leerlingen van de groepen 3+4 onder leiding van Lia van Gils. De groepen 5+6 gingen op bezoek in het museum Vincent van Gogh in Nuenen om vervolgens daarna een zelfportret te maken van bijzondere materialen. Lia van Gils en Marleen Scheer begeleidden deze lessen. 

Alle leerlingen van de groepen 7+8 gingen aan de slag met een persoonlijk werkboek rondom De Stijl. Een goede voorbereiding op de les van beeldend kunstenaar Marleen Scheer waarbij ze zelf een poster moesten ontwerpen met daarin maximaal 3 kleuren, 2 vormen en een zelfbedachte naam voor zijn of haar persoonlijke stroming. 

Op de facebookpagina van Cultuurplaza de Kempen zijn vele beeldverslagen te zien van de bezoekjes van de kunstenaars. 

 

www.facebook.com/cultuurplazadekempen 

 

Special Heroes Sport krijgt navolging in Special Heroes Art

Special Heroes Sport krijgt navolging in Special Heroes Art

   

Special Heroes Sport is al meer dan 10 jaar een succes in het speciaal onderwijs. Het project krijgt nu navolging in Special Heroes Art, waarin kinderen en jongeren uit het speciaal onderwijs kennismaken met kunst en cultuur. 

De cultuurcoaches hebben contact gezocht met Franceline van de Geer, programmacoördinator van Special Heroes Art om te kijken of dit programma voor de scholen voor speciaal onderwijs in Bladel en Eersel van meerwaarde kan zijn. 

Er is zeker belangstelling vanuit de kant van de scholen en de eerste gesprekken starten binnenkort.

Franceline van de Geer: Wat biedt kunst dat sport niet biedt?

“Wat bijzonder is aan kunst en cultuur, is de minder competitieve insteek. Het gaat om de expressie en het ontwikkelen van talent. Elk talent is anders en alles is goed. Het gaat om grenzen verleggen en keuzemogelijkheden voor deze groep te verruimen. Als kinderen en jongeren ontdekken wat ze kunnen en waar ze goed in zijn, maakt dit hen weerbaarder en minder afhankelijk van anderen. Kinderen en jongeren zijn zo creatief: ze stralen als ze hun eigen kunstwerken aan hun ouders laten zien. Het maakt niet uit of het een schilderwerk is of een rap, ze weten je te raken en ze laten zichzelf zien en dat is zo mooi. Het draagt bij tot wie ze zijn. Kwetsbare jongeren hebben dat zeker nodig. Je geeft hen daarmee iets heel waardevols voor het leven.”meer weten

Jaarverslagen 2016 Eersel en Bladel.

Jaarverslagen 2016 Eersel en Bladel.

   

Elk jaar maken de cultuurcoaches een verslag van alle activiteiten die er het afgelopen jaar hebben plaats gevonden. Deze jaarverslagen geven een goed beeld van de ontwikkelingen rond cultuureducatie in de gemeente Bladel en Eersel. Voor wie geïnteresseerd is staat het jaarverslag digitaal op onze website.

Kijk voor Bladel  en voor Eersel

 

 

 

 

Veldverkenning Kunst op School

Veldverkenning Kunst op School

   

Hebben scholen behoefte aan professionele kunstwerken op school of een tijdelijke expositie in de directe omgeving? En hoe verhoudt zich dit tot een museumbezoek? Is er behoefte aan een kunstuitleen voor het onderwijs? Wat zou de waarde hiervan kunnen zijn? In dit artikel worden de belangrijkste resultaten gepresenteerd die voortkomen uit tien diepte-interviews over dit onderwerp. De interviews zijn afgenomen in de periode oktober tot en met december 2016 door consulenten van Kunstbalie en een medewerker van het Stedelijk Museum 's Hertogenbosch.

In het kader van de afbouw van het kunstselectprogramma van de gemeente Eersel en Bladel hebben de cultuurcoaches meegedaan aan dit interview. Voor het hele artikel kijk op

Aanbod schoolvoorstellingen Internationaal Stiltefestival

Aanbod schoolvoorstellingen Internationaal Stiltefestival

13 tot/met 18 juni.     Breda

Van 13 tot en met 18 juni 2017 is Breda het toneel van het 4e Internationaal Stiltefestival. Het volledige programma voor scholen is nu bekend met gezelschappen uit o.a. Frankrijk, Schotland, Canada, België, Duitsland en van eigen bodem.
Een voorstelling in een van de theaters in Breda bezoekt u voor € 5,- per leerling inclusief busvervoer en lesmateriaal. De entree van het Luminarium, een schitterend doolhof van kronkelende paden en stijgend koepels, bedraagt € 2,- per leerling.  Ook biedt het festival een programma op school voor €4,- per leerling.
Aanvullend kunnen scholen voor slechts € 1,00 per leerling een voorbereidende les of een verwerkingsles van een vakdocent bijboeken.
 
Het gehele programma is ook op de website te vinden. Geïnteresseerd? Neem contact op met het kantoor van de Stilte:  T 076-5138125

E  info@stiltefestival.com voor meer info

We vragen uw medewerking!

We vragen uw medewerking!

   

Door een grote storing op de server van onze website is ons hele bestand aan adressen voor de nieuwsbrief verloren gegaan. Graag willen we uw hulp gebruiken om ons bestand weer up to date te krijgen.

Stuur de nieuwsbrief door naar mensen waarvan u denkt dat zij geïnteresseerd zijn om deze te ontvangen. Zij kunnen daarna zelf besluiten of zich zich willen aanmelden voor de nieuwsbrief. Alvast hartelijk dank.

De cultuurcoaches Marie-José Stravens en Inez Swinkels.