Wordt deze mail niet goed weer gegeven? Bekijk hem dan online
   
Kinderboekenbal 2017

Kinderboekenbal 2017

13 oktober 2017     Gemeenschapshuis Den Tref Hapert

Ruim 75 kinderen durfden het aan om het gruwelijk enge Kinderboekenbal te bezoeken. Enge activiteiten konden worden bezocht, een broodje bebloede vinger maken of een lekker kopje heksen/pompoensoep eten. Er werd gedanst op het nummer Thriller, foto's gemaakt in een donkere ruimte met een lichtpen, poseren voor een greenscreen of enge monsters maken van handschoenen. Aan het einde van de middag liepen er ook verschillende kinderen rond met enge grime. Lynn v.d. Brugge was als lief heksje het mooiste verkleed deze middag. Zij ontvang op 25 oktober uit handen van Inez en Marie-José het prentenboek Kom je dansen, boze heks?  

ICC bijeenkomst

ICC bijeenkomst

2 november 2017     Kantoor Cultuurplaza Veldhoven

20 ICC-ers waren naar het kantoor van Cultuurplaza de Kempen gekomen voor een ICC bijeenkomst. Op de agenda stond o.a. de toekomst van het Kunstmenu. Het Kunstmenu in zijn huidige vorm gaat verdwijnen. Projecten binnen de disiplines beeldende kunst, literatuur, foto, film, media blijven staan op DepotC en zijn beschikbaar. Podiumkunsten daarentegen niet. Voor het schooljaar 2018-2019 staat de discipline podiumkunsten op de agenda! 

De Brabantse gezelschappen voor jeugd Schippers en van Gucht, philharmonie zuidnederland, Artemis en de Stilte hebben de handen ineen geslagen en presenteren voor werkgroepen en marktplaatsen voor cultuureducatie in de provincie Noord-Brabant het BRABANT MENU. Lees hier verder. 

Het BRABANT MENU speelt in op de verzelfstandiging van KunstSelect van Kunstbalie. Een kunstmenu dat voorstellingsbezoek voor kinderen in het primair onderwijs in Noord-Brabant garandeerde. Met het BRABANT MENU continueren we langdurige relaties met werkgroepen en marktplaatsen voor cultuureducatie. 

 

Op woensdag 22 november zijn Inez en Marie-José aanwezig bij een informatieve studiemiddag van Brabant Menu.

Aan de ICC-ers is gevraagd om op de eigen school de vraag voor te leggen wel of geen deelname in de toekomst aan het netwerk "kunstmenu" en in welke vorm. 

In de volgende nieuwsbrief meer info over de voortgang. 


 

Meccano expositie

Meccano expositie

22-28 oktober 2017     *techniekHuys Veldhoven

7 groepen leerlingen van het basisonderwijs uit de Kempen brachten een bezoek aan de meccano expositie in het *techniekHuys in Vedhoven. 5 leerlingen hadden zich aangemeld om op woensdagmiddag te komen bouwen onder leiding van leden van het Meccano Gilde.Het doel was om de jeugdige leerlingen niet alleen kennis te laten maken met het techneutenspeelgoed maar ze vooral techniek ook in de praktijk te laten beleven. Het Meccano Gilde had ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan een gigantische expositie opgebouwd. Zeer veel technische hoogstandjes waren te zien. Van een op een xylofoon gebaseerde klankenkast waar echt muziek uitkwam tot een paaldansende barbiepop tot stoommachines, nagebouwde landbouwmachines en metershoge kranen. De leerlingen keken hun ogen uit. 

Na het bezoek aan de expositie mochten de leerlingen zelf aan de slag. Bakken vol met schroefjes, moertjes en boutjes, plaatjes, wieltjes etc. stonden klaar. De bouwtekeningen ontbraken en dat was precies de bedoeling. De kinderen moesten hun eigen fantasie gebruiken.

Cultuurpaza de Kempen bedankt het Meccano Gilde en Harrie Verhoeven van *techniekHuys Veldhoven voor de prettige en inspirende samenwerking. 

Bibliotheek De Kempen: trotse winnaar van de social sofa!

Bibliotheek De Kempen: trotse winnaar van de social sofa!

4 december 2017     Eersel , 16.00 uur

Op maandag 4 december om 16.00 uur onthullen gedeputeerden van de provincies of andere hoogwaardigheidsbekleders op twaalf locaties in Nederland een prachtige ‘social sofa’. Dit betonnen huiskamerbankje staat symbool voor verbinding tussen bewoners en leefbaarheid in de wijk. Twaalf bibliotheken hebben een social sofa gewonnen. Bibliotheek De Kempen is er hier één van!

De twaalf winnende bibliotheken laten met hun prijswinnende innovatieve projecten zien hoe zij aan de verbinding tussen bewoners en leefbaarheid in de wijk bijdragen. Bibliotheek De Kempen deed mee aan de provinciale wedstrijd die het SPN-bestuur startte. De social sofa's passen perfect bij de Bibliotheek van nu en veel van de projecten die Bibliotheek De Kempen opzet met samenwerkingspartners passen perfect bij het idee achter de social sofa's. De projecten bevorderen de samenwerking in de wijk, versterken de innovatiekracht en bieden de mogelijkheid tot verbreding of opschaling.

In augustus boog een deskundige jury zich over alle inzendingen. Per provincie is er één project als winnaar gekozen. Bibliotheek De Kempen deed mee met het project 'De Dementheek':

Jong en Oud door heden en verleden: steeds meer gemeenten willen een ‘dementie-vriendelijke’ gemeenschap worden en starten hiervoor activiteiten op. Bibliotheek De Kempen is in veel gemeenten van haar werkgebied een partner in de dementievriendelijke regie- of stuurgroep en heeft samen met een van de groepen een Dementheek ontwikkeld. Activiteiten
die bijdragen aan kennisdeling en taboedoorbreking vormen ook onderdeel van de Dementheek. 


Eind 2017 staat er bij elke winnende Bibliotheek een prachtige, met mozaïk ingelegde social sofa!

Carnaval's Cool

Carnaval's Cool

27-28-29 december 2017     Eersel , 13.30 - 16.00

Zit je in groep 6, 7 of 8? Houd je van carnaval, houd je van bouwen?

3 Middagen in de kerstvakantie kun je mee komen bouwen bij een wagenbouwgroep in Eersel. Elke middag is het bij een andere wagenbouwgroep in Eersel. Tijdens deze middagen krijg je miniworkshops in humor, lassen, piepschuimen, plakken en schilderen en ga je onder begeleiding echt meebouwen aan de grote wagen van de groepen. Meld je aan! Alleen of met een groepje. Kom je alle middagen of 1 of 2? Alles is mogelijk. 

Meld je aan via de website van www.cultuurplazadekempen.nl onder het tabblad Click

Belevenissen voor peuters en kleuters

Belevenissen voor peuters en kleuters

januari 2018     Bladel en Bergeijk

Voor de vierde keer organiseert Cultuurpaza de Kempen in samenwerking met Bibliotheek de Kempen Click Cultuur voor kleintjes.

Er komt een aanbod van 4 belevenissen voor 2-4 jarigen tijdens de nationale voorleesdagen 2018 rondom het prentenboek Ssst! De Tijger slaapt! 

“Cultuur voor Kleintjes” is ademloos luisteren naar een sprookje of een spannend verhaal. De wereld ontdekken met muziek en beweging. Een voorstelling met poppen bekijken. Cultuur voor Kleintjes stimuleert op speelse wijze hun ontwikkeling en vergroot hun wereld en verrijkt hun dagelijkse omgeving.

Het programma bestaat uit de voorstelling Sssst! De tijger slaapt..... door poppentheater Dubbele Jan en 3 belevenissen rondom muziek, beeldende kunst en literatuur. Zowel de voorstelling als de belevenissen worden aangeboden in de gemeenten Bergeijk en Bladel. 

Houd de website www.cultuurplazadekempen.nl in de gaten voor aanvullende informatie. Aanmelden is mogelijk via de website vanaf begin december. 

 

 

 

 

 

DE STAAT VAN DE AMATEURKUNST IN BRABANT ANNO 2017

DE STAAT VAN DE AMATEURKUNST IN BRABANT ANNO 2017

   

Hoe zou amateurkunst er in de toekomst uit kunnen zien? Hoe kunnen partijen en beoefenaars meedenken en vooral doen om het beoefenen van kunst in de vrije tijd vanzelfsprekend, toegankelijk en kwalitatief te houden? Deze vraag beantwoordt het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) met een nieuwe ‘basis voor cultuurparticipatie’: een agenda voor de toekomst.

lees verder 

Nieuwe ogen kijken naar De Cultuur Loper

Nieuwe ogen kijken naar De Cultuur Loper

   

Heb je al vaak gehoord over De Cultuur Loper, het Brabantse programma voor Cultuureducatie met Kwaliteit, maar eigenlijk geen goed beeld van wat dat nu precies is en wat het oplevert? Of ben je als deelnemer aan De Cultuur Loper, en heb je de behoefte je samenwerkingspartners uit te leggen wat en waarom? Daarvoor maakten we een nieuwe introductiefilm. Hierin vertellen ook een intermediair, een schooldirecteur en een cultuurcoördinator over hun rol en ervaringen. Meer nieuws, publicaties en video’s over De Cultuur Loper vind je hier.