vakantie!

   

Kunst

Wat we willen:
Momenten
Van helderheid
Of beter nog: van grote
Klaarheid

Schaars zijn die momenten
En ook nog goed verborgen
Zoeken heeft dus
Nauwelijks zin, maar
Vinden wel

De kunst is zo te leven
Dat het je overkomt

Die klaarheid, af en toe

Dit gedicht van Martin Bril komt uit zijn bundel ‘Verzameld werk’ – Uitgeverij 521, Amsterdam 2002.

Planningen schooljaar 2018-2019 klaar

Planningen schooljaar 2018-2019 klaar

   

8 basisscholen in Eersel, 9 in Bladel en 9 in Bergeijk. Voor alle scholen ligt de jaarkalender weer klaar. Van dag tot dag, van week tot week is helder zichtbaar wat er het komende jaar op de planning staat. 

De kalenders worden nog voor de zomervakantie naar de scholen toegezonden.

We wensen alle scholen weer een bijzonder cultreel jaar toe. 

Proficiat Floor Jongerius

Proficiat Floor Jongerius

   

Op woensdag 13 juni vond in De Muzelinck in Oss de afsluiting plaats van de cursus Interne Cultuur Coördinator. Floor Jongerius, nu nog leerkracht aan BS De Disselboom, was één van de cursisten die haar certificaat in ontvangst mocht nemen. Floor gaf een heldere presentatie van het door haar opgestelde culturele beleidsplan ondersteund met pianospel door haar zus Mijke.  

Floor, heel veel succes in deze nieuwe uitdagende rol! BS Lambertus uit Vessem is vanaf het nieuwe schooljaar een gedreven en gecertificeerde ICC-er rijker. 

De Cultuurloper in beeld Ambitiegesprek op het Pius X College in Bladel

De Cultuurloper in beeld Ambitiegesprek op het Pius X College in Bladel

   

Wat verandert er nu concreet op een school als je meedoet aan De Cultuur Loper? Om je een indruk te geven volgen we de komende twee jaar drie verschillende scholen tijdens hun deelname aan het traject. In filmpjes vertellen verschillende betrokkenen van binnen en buiten de school hoe de coaching en begeleiding bevalt. In deze eerste aflevering maken we kennis met het Pius X college in Bladel, waar ze net het ambitiegesprekachter de rug hebben.  kijk en lees meer

Uitnodiging Kom naar het afstudeersymposium van de HKE

Uitnodiging Kom naar het afstudeersymposium van de HKE

maandag 2 juli     HKE Tilburg, Zwijssenplein 1 , 15.30 - 17.00 uur

Ik wil mijn leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op hun toekomst door ze kwaliteitsvolle kunsteducatie te bieden. Maar ik kan het niet en heb ook geen tijd om het te leren.

WAT NU?

Kom naar het afstudeersymposium van de Master Kunsteducatie Tilburg. 

Nieuw: Handboek Kunsteducatie

Nieuw: Handboek Kunsteducatie

   

‘Mijn beste idee komt nog’ is een praktisch hulpmiddel voor iedereen die educatiemateriaal ontwikkelt bij een voorstelling, expositie of andere kunstervaring. Hoe kun je de beleving van kunst verdiepen voor een leerling? Welke keuzes kun je maken als educatief ontwerper? Wat geef je een begeleider mee?

Op kunstbalie.nl  kun je een paar pagina's van het handboek inzien, en je kunt het handboek hier bestellen. 

Nieuwe cultuurnota Bladel. Interactieve bijeenkomst cultuur.

Nieuwe cultuurnota Bladel. Interactieve bijeenkomst cultuur.

   

Meedenken over kunst en cultuur in de gemeente Bladel

Op 20 juni organiseerde de gemeente Bladel een interactieve bijeenkomst over de nieuwe cultuurnota die eind van dit jaar klaar moet zijn.

Veel culturele organisatie waren met een afvaardiging aanwezig. Die konden hun mening geven over de vragen :"Wat is er belangrijk als het gaat om kunst- en cultuurbeleid?" en "Waar ligt de behoefte en hoe kunnen we dat concreet maken in nieuw cultuurbeleid?"

Met de input uit deze gesprekken kan er invulling gegeven worden aan een nieuwe nota die na de vakantie aan de raad wordt voorgelegd. eind 2018 is de verwachting dat de nieuwe cultuurnota voor de komende 4 jaar definitief wordt.

Uitmarkt Bergeijk zondag  23 september

Uitmarkt Bergeijk zondag 23 september

    , 12.00 - 17.00 uur

Zet maar alvast in de agenda of op de kalender… op zondag 23 september vindt er een groot spektakel plaats in het centrum… de eerste Uitmarkt Bergeijk. Dit is een grote culturele markt waar vele Bergeijkse verenigingen/instellingen op het gebied van cultuur, maar ook individuele kunstenaars en artiesten zich presenteren.

 De Jongerencultuurprijs is een aanmoedigingsprijs voor jongeren tot 21 jaar.

Verdeeld over vier pleinen, vanaf de Kattendans tot de kerk en een plein bij het Teutenhuis laten we de volgende onderdelen zien:

Beeldende kunst (schilderen,beeldhouwen, keramiek e.d.)

Fotografie/media

Cultureel erfgoed

Literatuur

Dezelfde dag is er ook de Gildedag Groot Bergeijk op de markt en koopzondag. Meer informatie over het exacte programma volgt tzt. We werken op dit moment aan het programma…. Maar dat ziet er al goed uit kunnen we verklappen!

Oproep

Alhoewel we al veel Bergeijkse instellingen en verenigingen enthousiast hebben gemaakt voor dit idee, kan het uiteraard zijn dat uw vereniging het bericht heeft gemist. Meld u zich dan svp alsnog aan via j.louwers@bergeijk.nl of telefonisch 0497-551455

 Individuele kunstenaars/artiesten/fotografen/dansers/schrijvers etc. worden ook van harte uitgenodigd om zich aan te melden.

Cultuurprijs Bergeijk

Cultuurprijs Bergeijk

   

Meld talent aan!

Bergeijk heeft veel talent. Ook op cultureel gebied. Denk daarbij aan schilderen, keramiek, edelsmeedkunst, beeldhouwkunst, grafische kunst, industriële vormgeving, architectuur, schrijven, poëzie, journalistiek, dans, toneel, film. fotografie, heemkunde, muziek, gilden.

 

Vanaf dit jaar willen we tweejaarlijks een prijs gaan uitreiken, een oeuvreprijs en een Jongeren Cultuurprijs. De Oeuvreprijs is bestemd voor een persoon uit de gemeente Bergeijk die die op cultureel of artistiek vlak al jaren een bijzondere prestatie met een ruime lokale herkenning in of voor Bergeijk levert en die zich inzet voor het culturele leven in de gemeente Bergeijk.

Beide prijzen bestaan uit een oorkonde en geldprijs van € 1.000,=. De nominaties worden beoordeelt door een vakjury bestaande uit vertegenwoordigers vanuit de BKV, Art4U, Kattendans en gemeente.

U kunt vanaf heden tot en met 18 juli personen/instellingen voordragen. Dit kan door bijgaand formulier op onze website in te vullen: www.bergeijk.nl/cultuurprijs

 

De prijzen worden uitgereikt op de Bergeijkse Uitmarkt op zondag 23 september as.

Wethouders adviseren de cultuursector

Wethouders adviseren de cultuursector

   

In het eerste LKCA Cultuurpanel gaven professionals en vrijwilligers uit de culturele sector adviezen aan de nieuwe colleges in gemeenten. Maar hoe zit dat andersom? Wat adviseren cultuurwethouders aan de culturele sector? We vroegen vijf wethouders om elk drie adviezen te geven. Lees hun bevlogen reacties.

Luister naar het onderwijs en naar de kinderen. Betrek hen!

 

'Hoi, Ik ben Alex Wekema en wethouder van onder meer cultuur in de gemeente Noordenveld. Ik ben gevraagd om kort een aantal adviezen te geven vanuit mijn ervaring als cultuurwethouder en vooral denk ik omdat wij in Noordenveld best wel succesvol zijn met ons Cultuurprogramma op onze scholen. Best wel trots op!

lees verder

Doe mee aan Monitor 'nieuw' examenprogramma CKV havo/vwo

Doe mee aan Monitor 'nieuw' examenprogramma CKV havo/vwo

   

Voor de vierdeklassers havo en vwo startte dit schooljaar (2017-2018) het vernieuwde examenprogramma CKV. SLO is benieuwd naar de ervaringen van CKV-docenten met dit nieuwe programma en voert daarom een digitaal onderzoek uit. Invullen duurt 15-20 minuten.

De uitkomst van de enquête wordt na de zomer gedeeld en besproken tijdens enkele regionale CKV-bijeenkomsten en uiteindelijk verwerkt in de Handreiking schoolexamen CKV.

Cultureel Kapitaal Mijn wens: onderwijs in een creatieve omgeving voor alle vmbo'ers

Cultureel Kapitaal Mijn wens: onderwijs in een creatieve omgeving voor alle vmbo'ers

   

Haal het maximale uit jezelf! Het Globe College, een vmbo-school in Utrecht, brengt dat motto ruimschoots in praktijk. Jan Jaap Knol zag hoe verrijkend cultuur en vakoverstijgend werken kunnen zijn voor vmbo-leerlingen. En hoe inspirerend voor docenten.

lees meer

Nieuwe wetgeving privacy

Nieuwe wetgeving privacy

   

Gelet op de nieuwe wetgeving privacy vragen wij je of je de nieuwsbrief van Cultuurplaza de Kempen wilt bijven ontvangen.

Zo niet dan kun je je afmelden via de afmeldlink onderaan deze nieuwsbrief.