Wordt deze mail niet goed weer gegeven? Bekijk hem dan online
   
Drie jaar Impuls muziekonderwijs 1659 scholen en 85% van de pabo's aan de slag

Drie jaar Impuls muziekonderwijs 1659 scholen en 85% van de pabo's aan de slag

   

Drie subsidierondes, 1659 deelnemende scholen en ruim 350.000 bereikte leerlingen: dat is de Impuls muziekonderwijs. Wat begon in 2015 met 15 scholen als Vroege Starters, groeide in drie subsidierondes uit tot een landelijke beweging voor muziekonderwijs op de basisschool. Ook krijgt 85% van de Nederlandse pabo's subsidie om goed muziekonderwijs bij de bron aan te pakken.

In Bergeijk, Eersel en Veldhoven hebben bijna alle scholen de Impuls aangevraagd samen met muziekschool Art4U. Al deze aanvragen zijn goedgekeurd en op dit moment zijn de docenten van Art4U al volopt bezig in de scholen. In Bladel heeft alleen Bs Het Palet de Impuls aangevraagd en ook die zijn enthousiast met hun muziekonderwijs bezig.

Lees meer

Uitmarkt Bergeijk

Uitmarkt Bergeijk

23 september     Bergeijk

Het zit erop… de eerste editie van de Uitmarkt Bergeijk. Regen en kou hebben we getrotseerd, we zijn flexibel geweest door optredens te verplaatsen naar de Kattendans (waar we door creatief ruimtegebruik drie optredens simultaan konden laten plaatsvinden)!

Kortom, een gevoel van trots overheerst. Trots op wat we allemaal hebben neergezet en trots op het talent dat we in Bergeijk toch maar mooi allemaal hebben. Over twee jaar willen we de Uitmarkt een vervolg geven. En als dan het weer wel meewerkt… hebben we een evenement erbij waar veel mensen op af komen. Want daar zijn we van overtuigd!

Niet alleen de optredens, maar ook het kunstenaarspleintje bij het Teutenhuis kwamen ‘goed uit de verf’. De combinatie met het groot gildefeest werkte goed, al moest het schieten gestaakt worden vanwege de ‘zegen van boven’.

Pieter van den Broek winnaar van de eerste Cultuurprijs Bergeijk

Pieter van den Broek winnaar van de eerste Cultuurprijs Bergeijk

    Bergeijk

Zondag 23 september vond de Uitmarkt plaats in Bergeijk. Een dertigtal verenigingen op cultureel vlak presenteerden zich aan de bezoekers van dit familie-evenement in het centrum van Bergeijk. Helaas waren die er maar in zeer geringe mate aanwezig door het slechte weer. Het was de eerste keer dat dit evenement georganiseerd werd. Ook was het de eerste keer dat er een Cultuurprijs werd uitgereikt: een oorkonde die vergezeld gaat van een geldbedrag van € 1.000,=. Deze prijs wordt vanaf nu tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich al jaren verdienstelijk maakt op cultureel vlak in Bergeijk.

Wethouder Luijten mocht de eerste Cultuurprijs Bergeijk uitreiken aan Pieter van den Broek, die meerdere keren genomineerd werd. Inwoners/organisaties konden een paar maanden terug gegadigden aanmelden. Zoals te verwachten, waren de aanmeldingen zeer divers. Een speciaal woord van dank was er voor Wim van Dooremolen, die een ‘Cultuurcompliment’ kreeg, een eervolle vermelding voor het vele werk dat hij voor Heemkundekring Bergeijk heeft verricht.

De vakjury, bestaande uit leden van de werkgroep Uitmarkt, besloot dat Pieter van de Broek de oorkonde met het mooie bedrag van € 1.000,= kreeg. De jury roemt Pieter van de Broek in het juryrapport om het enthousiasme waarmee hij muziek maakt. ‘Het enthousiasme van Pieter werkt aanstekelijk en zorgt ervoor dat kinderen muziek oppakken.

Juryrapport:

‘Met twee muzikale ouders is het niet vreemd dat Pieter al op jonge leeftijd gegrepen is door de muziek. Hoewel hij pas 27 jaar oud is, heeft hij toch al een indrukwekkende lijst met muzikale activiteiten op zijn naam staan. Bij de Koninklijke Harmonie Echo der Kempen is hij lid van zowel de slagwerkgroep als het harmonieorkest, hij speelt accordeon bij de Lustige Klanken, hij is tamboer bij het St. Joris Gilde, hij is mede-oprichter van de band Muzi BV waarin hij zingt en gitaar speelt, hij geeft les bij Yep, organiseert workshops, speelt als vaste drummer bij de Plausible Pleasure Ragtime band… en dit is slechts een kleine greep uit al zijn activiteiten. Het is Pieter gelukt om van zijn hobby zijn beroep te maken en zo is hij na het succesvol doorlopen van het conservatorium muziekdocent geworden.

Hoewel het CV erg indrukwekkend is, is dit niet de enige reden om Pieter uit te roepen als winnaar van de eerste Bergeijkse Cultuurprijs. Hij verdient de prijs vanwege zijn capaciteit om enthousiasme over te brengen op anderen en dan met name de jeugd. Niet alleen als betaalde kracht van Art4U, maar misschien zelfs nog meer als vrijwilliger bij diverse Bergeijkse verenigingen. Zo heeft hij bij het Sint Joris Gilde en bij Harmonie Theodatus het slagwerk nieuw leven ingeblazen. ‘Meester Pieter’ is vooral bij de schooljeugd een BB-er, een Bekende Bergeijkenaar.

Bezoek wethouders Stef Luijten en Manon Teuws bij dementieproject Luyksgestel

Bezoek wethouders Stef Luijten en Manon Teuws bij dementieproject Luyksgestel

    Luyksgestel

De gasten van Huiskamer De Lucia ontvingen leerlingen van BS De Klepper voor het project Zig-Zag-Zelfje. 4 weken samen aan de slag! Vanochtend kwamen de wethouders Stef Luijten en Manon Theuws een kijkje nemen. Een project geïnitieerd door de cultuurcoaches in samenwerking met kunstenaars Chista Alaert en Silvia Hendriks en de dorpsondersteuner Mieke Butterbröd. Een project om ouderen en kinderen met elkaar in contact te brengen voor begrip en kennis rondom ouder worden en dementie.

Peuters en kleuters op bezoek bij de bewoners van Zorgcentrum De Wiekenborg

Peuters en kleuters op bezoek bij de bewoners van Zorgcentrum De Wiekenborg

    Eersel en Bladel

Peuters en kleuters van BS Wereldwijs hebben op 3 ochtenden een bezoek gebracht aan Zorgcentrum De Wiekenborg in Eersel. Tijdens de eerste bijeenkomst zijn er samen allerlei spelletjes gespeeld. De kinderen legden aan de ouderen uit hoe de allernieuwste spelletjes gespeeld moeten worden, een groep mannelijke bewoners leerden enkele kleuters kaarten. Bij de 2e bijeenkomst werd er volop geknutseld. Samen met 25 kleuters maakten de bewoners vlaggetjes. Aan het einde van de ochtend hing er een prachtige vlaggenlijn. De 3e bijeenkomst gingen de kleuters, peuters en ouderen samen “aan de gym”! Superleuk! Na afloop van elke bijeenkomst overhandigden de kleuters een zelfgemaakt kado aan de ouderen als bedankje voor het bezoek. Een heerlijke appelcake, een prachtig bloemenschilderij en een bos papieren bloemen. De ouderen genoten enorm van de aanwezigheid van de jonge kinderen. Gezellig samen in gesprek! Levendigheid in het Zorgcentrum. 

Workshop Theaterbeleving ICC-ers

Workshop Theaterbeleving ICC-ers

1 november 2018     Theater De Kattendans Bergeijk , 16.00 - 17.45 uur

“DE THEATERBELEVING VAN EEN SCHOOLVOORSTELLING”,

Hoe geef je je leerlingen een optimale theaterbeleving mee?

Rondom schoolvoorstellingen is er vaak al aanvullend lesmateriaal te vinden. Leesmateriaal, oefeningen of gespreksonderwerpen waardoor de leerlingen zich kunnen voorbereiden of evalueren op de voorstelling.

Maar naar het theater gaan met de klas is meer dan dat. Wat komt er nog meer kijken bij het “schooluitje”? Welke aspecten zijn belangrijk, waar zitten er eventuele zorgen of problemen, wat vinden de kinderen leuk en hoe kan alles samenkomen tot een belevenis om nooit meer te vergeten?

Wat kan een leerkracht zelf doen om de leerlingen een optimale theaterbeleving mee te geven?

2018-2019 is het jaar waar binnen het Kunstmenu het theater centraal staat. Ter bevordering van de deskundigheid hebben de coaches van Cultuurplaza de Kempen en BErgeijkACTIVE een workshop ingekocht over theaterbeleving. Doel is om meer inhoudelijke kennis te geven die in het team gedeeld kan worden met collega's. 

De worskhop zal worden geleid door Terry Brochard. Met zijn uitgebreide ervaring binnen theaterbeleving wordt dit vast en zeker een inspirerende bijeenkomst.

Klik hier voor meer info.

De workshop vindt plaats op 1 november van 16.00 - 17.45 uur in Theater De Kattendans in Bergeijk.

Ben je geen ICC-er maar wil je er toch graag bij zijn? Stuur dan een mailtje naar info@cultuurplazadekempen.nl

Als er nog plaats is ontvang je hierover tijdig bericht. 

Johannes Junior in Bladel

Johannes Junior in Bladel

    Bladel

Stichting Passionele Projecten de Kempen nodigen scholen in Bladel uit om deel te nemen aan het basisschoolproject de JOHANNES JUNIOR. Het project wordt u aangeboden door Het Kempisch Kamerkoor i.s.m. Art4U Kunsteducatie en Cultuurplaza de Kempen. Het project richt zich op de groepen 5 t/m 8 en vangt aan na de Carnavalsvakantie, in de periode van ma 11 mrt. t/m do 18 apr. 2019.

Het doel van dit project is de kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met een groot klassiek werk. In dit geval de Johannes Passion van Bach!

Het project bestaat uit :

Een vijftal voorbereidende lessen gegeven door Pieter van den Broek(muziekdocent Art4U) & Rinie Van De Velde (docent Levensbeschouwing en koorlid).

Een afsluitende voorstelling op maat met de kinderen in de hoofdrol! Deze uitvoering van  ± 50 minuten zal plaatsvinden op Witte Donderdag 18 april 2019 van 12:30u tot 13:30u in de Sint-Petrus-Bandenkerk van Bladel.

De uitnodiging is ook digitaal verstuurd aan de directies en icc-ers van de scholen. Aanmelden kan tot uiterlijk 30 november bij Inez Swinkels via info@cultuurplazadekempen.nl

Educatief Repertoire op BS Het Palet

Educatief Repertoire op BS Het Palet

    Bladel

In de cultuurloper wordt stap 4 ingevuld met een training voor het team. Op BS Het Palet hebben ze gekozen voor Educatief repertoire gegeven door Jillis Verbeek van Kunstbalie. Het educatief repertoire sluit aan op het nieuwe thematisch werken binnen Blink waar de school dit jaar mee gestart is.

Het educatief repertoire is een schatkist met bewezen technieken voor het prikkelen van het onderzoekend vermogen.

meer weten

ICC XL – Verdieping samenwerken met de culturele omgeving

ICC XL – Verdieping samenwerken met de culturele omgeving

   

Deze cursus is voor icc-ers en vakdocenten die met elkaar hun samenwerking willen optimaliseren.


Veel scholen spelen met vragen die gaan over het verstevigen en verdiepen van hun kunst en cultuuronderwijs of over ze dit kunnen borgen in hun curriculum. Het is een lastige klus waarbij je naast actuele kennis over het onderwijs ook inzicht moet hebben in de kunstvakken.
Voor de school is het van belang om een beroep te kunnen doen op de vakinhoudelijke expertise van een vakleerkracht. Voor de vakleerkracht is het noodzakelijk om te leren aan te sluiten op de vraag van het onderwijs.  
Hoe zou het zijn om vanuit elkaars expertise het kunst en cultuuronderwijscurriculum op school te verdiepen?

meer weten?

Extra middelen voor museumbezoek

Extra middelen voor museumbezoek

   

OCW investeert in prestatiebox om leerlingen naar musea te laten gaan

Zoals aangekondigd in het regeerakkoord, wil de regering alle kinderen de mogelijkheid bieden om tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum te bezoeken. Dit jaar stelt het ministerie van OCW al 2.1 miljoen beschikbaar om museumbezoeken te stimuleren. Vanaf 2019 is dit 4.5 miljoen. Dit geld wordt toegevoegd aan de prestatiebox en is bedoeld om de (financiële) drempel van een museumbezoek weg te halen.