Wordt deze mail niet goed weer gegeven? Bekijk hem dan online
   
Terugblik voorstelling Drie

Terugblik voorstelling Drie

oktober-november 2018    

Ruim 800 kleuters bezochten de voorstelling Drie gespeeld door Maas Theater en Dans. De voorstelling werd gespeeld in Podium10, Theater De Muzenval en Theater De Kattendans. Voorstelling DRIE vertelde het verhaal van de vierjarige drieling Jonas, Johan en Jacob Zij lopen weg van huis. De oudste is zeventien dagen te vroeg geboren, heeft een paar ‘losse draadjes’ in zijn hoofd en moet naar een speciale school. De broertjes willen bij elkaar blijven en uit protest gaan ze op reis naar oom Kees in Groningen, waar ze vast met z’n drieën mogen wonen. Onderweg beleven ze het ene avontuur na het andere. Ze kibbelen, hebben honger, vechten met koeienvlaaien en missen hun ouders. De drieling wisten de kleuters 45 minuten te boeien door gebruik van een geweldige mimiek en af en toe hilarische uitspattingen. Een mooie start van het kunstmenujaar met als discipline "podiumkunsten". 

Landelijke ontwikkelingen

Landelijke ontwikkelingen

   

Extra geld voor museumbezoek

Basisscholen krijgen vanaf dit schooljaar € 3,- per leerling extra, speciaal voor museumbezoek. Een stimulans van het ministerie van OCW om zoveel mogelijk leerlingen naar het museum te krijgen.

Lees meer

Week van respect Bergeijk

Week van respect Bergeijk

5-11 november 2018     Bergeijk

 

In de week van 5-11 november werden in het hele land gastlessen, themaweken, Respectwedstrijden, dialoogtafels, en nog vele andere activiteiten georganiseerd. In de gemeente Bergeijk hebben de sportcoaches, de jongeren- en ouderencoach en de cultuurcoaches hier ook aandacht aan besteed. Gastlessen bij sportverenigingen, in gesprek met de ouderen en de scholen werd de mogelijkheid geboden om een tekst of tekening aan te leveren. BS Beisterveld en BS St. Willibrordus hebben hier gehoor aan gegeven. De aangeleverde bestanden zijn verwerkt in een poster en op A2 formaat uitgereikt aan de scholen. De Respect poster is ook te zien in het gemeentehuis van Bergeijk. 

Nieuwe dementieprojecten in 2019

Nieuwe dementieprojecten in 2019

   

Cultuur als middel om kwetsbare ouderen en ouderen met dementie te verbinden aan leerlingen van basisscholen. In samenwerking met lokale kunstenaars zijn we op zoek gegaan naar nieuwe invullingen voor de projecten "Heden en Verleden" zoals we die al jaren in samenwerking met RSZK, dorpsondersteuners Bergeijk, De Zorgvilla Hoogeloon, Ganzestart Hapert en zorgboerderij de Molenvelden Knegsel uitvoeren. Diverse nieuwe disciplines zijn verwerkt in deze projecten. Dans, schimmenspel, drama en vanuit de beeldende discipline schilderen. Nieuw is ook een project waar mantelzorgers bij betrokken worden.

In 2019 gaan we van start met deze nieuwe projecten waarbij kunst een middel is om met ouderen met dementie in contact te komen. 

De Cultuur Loper: reflectiekaarten

De Cultuur Loper: reflectiekaarten

   

De reflectiekaarten van De Cultuur Loper kennen al een tweede druk! Leraren kunnen deze kaarten gebruiken als hulpmiddel bij het in gesprek gaan met kinderen - in elke leeftijdsfase - over een kunstwerk, boek, voorstelling of andere cultuurervaring.
Deze kaarten zijn ook goed inzetbaar buiten De CultuurLoper. Ook dan kun je de sets via de intermediair kopen voor €10,- per stuk. Is er geen intermediair bestel ze dan rechtstreeks bij kunstloc

Cultuureducatie op de basisschool - ‘In je fantasie kan alles… In werkelijkheid kan er meer dan je denkt!’

Cultuureducatie op de basisschool - ‘In je fantasie kan alles… In werkelijkheid kan er meer dan je denkt!’

   

Op vijf basisscholen vroegen we aan de schoolleider en de cultuurcoördinator hoe zij goede cultuureducatie realiseren. Zij vertellen je wat er, ondanks de beperkingen in tijd, geld en deskundigheid die er altijd zijn, wél kan als je kunst en cultuur belangrijk vindt voor je leerlingen.

lees meer en download de online brochure

Moties aangenomen voor muziekonderwijs en volkscultuur

   

De regering maakt voor 2019 en 2020 een jaarlijks budget van €500.000 extra vrij voor het ondersteunen van muziekonderwijs. De Tweede Kamer nam daarover vandaag een motie aan. Ook nam de Kamer een motie aan over het stimuleren van kunstbeoefening door mensen met een beperking.

Klik hier om verder te lezen. 

KANSEN ONTDEKKEN EN BENUTTEN MET CULTUREEL BUSINESS DEVELOPMENT

KANSEN ONTDEKKEN EN BENUTTEN MET CULTUREEL BUSINESS DEVELOPMENT

   

“Er liggen nog zoveel mogelijkheden in deze sector”, aldus Mirjam Hament van Brabant C. “Veel culturele organisaties kunnen, op allerlei manieren, minder afhankelijk worden van subsidies.” De weg daar naartoe heet business development. Een term die in het bedrijfsleven alom bekend is en nu in de culturele sector voet aan de grond krijgt. Mirjam studeerde af aan de Rietveld Academie én als register accountant. Met haar achtergrond en ervaring in beide werelden slaat ze als business developer de brug tussen culturele initiatieven en bedrijven en organisaties. We vragen haar: wat is business development? En hoe pak je het aan?

lees meer

   

Maak er een fabelachtig, wonderachtig en prachtig cultureel jaar van. Merry Christmas and a Happy New Year.        

Marie-José Stravens & Inez Swinkels