Wordt deze mail niet goed weer gegeven? Bekijk hem dan online
   
Brabant Remembers Bergeijk

Brabant Remembers Bergeijk

    Bergeijk

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat deze regio is bevrijd na de Tweede Wereldoorlog. Met Operation Market Garden kwamen de Engelsen vanuit België Nederland binnen. Deze gebeurtenis wordt dit jaar op speciale wijze herdacht! Vanaf 2 september staat op 't Hof, ter hoogte van het Luihuis een buizenstelsel opgesteld. Dit buizenstelsel brengt het verhaal ,‘De drollen van de hond’ tot leven. Het is het verhaal van Bergeijkenaar Johan Biemans. Er wordt gevisualiseerd hoe de vader van Johan in de Hofkerk een schuilplaats bood aan jongemannen uit Bergeijk die tewerkgesteld moesten worden in Duitsland. Middels een spectaculair buizenstelsel kunnen kinderen het verhaal kruipend ervaren. Ter voorbereiding op het bezoek hebben alle basisscholen lesbrieven ontvangen over de WOII. Naast het bezoek aan het buizenstelsel sluiten de leerlingen ook aan bij voorleessessies welke worden verzorgd door werknemers van Openbare Bibliotheek de Kempen. 

Openbare bezoektijden buizenstelsel:

Woensdag 4 september, van 14.00 tot 17.00 uur

Zaterdag 7 september, van 14.00 tot 17.00 uur

Zondag 8 september, van 14.00 tot 17.00 uur

Woensdag 11 september, van 14.00 tot 17.00 uur

Zaterdag 14 september, van 14.00 tot 17.00 uur

Zondag 15 september, van 14.00 tot 17.00 uur

Inhuldiging bevrijders

Op maandag 16 september worden ’s ochtends de bevrijders ontvangen door leerlingen van alle basisscholen uit de gemeente Bergeijk. Zij staan langs de route met vlaggetjes om de bevrijiders feestelijk te onthalen. De stoet van oude legervoertuigen, the Liberation Task Force, rijdt vanuit Lommel bij Joe’s Bridge in 3 colonnes richting Valkenswaard. Eén van de colonnes, bestaande uit zo’n 50 voertuigen, buigt af richting Bergeijk en komt hier rond 10.15 uur op ’t Hof aan (zij komen Bergeijk binnen via de Burgemeester Magneestraat). Zij blijven hier tot 16.00 uur. Burgemeester en wethouders zullen hen als echte bevrijders binnenhalen. Het belooft, net als vijf jaar terug, een uniek evenement te worden! 

Brabant Remembers Eersel

Brabant Remembers Eersel

    Eersel

Herdenken en vieren 

Het is 75 jaar geleden dat we bevrijd zijn, een gegeven om bij stil te staan.
In Eersel hebben een aantal organisaties en vrijwilligers de handen ineengeslagen om een prachtig programma rondom dit thema te organiseren.
Het project Eersel Remembers start op 19 september 2019 aanvang 19.00 uur met een grootse opening op de Markt in Eersel en eindigt op 5 mei 2020 met een vrijheidsmaaltijd. Ook het basisonderwijs in de gemeente wordt nauw betrokken bij deze bijzondere gebeurtenis. 

De werkgroep Eersel Remembers heeft de keuze gemaakt om het Eerselse verhaal over de Gebroeders Hoeks als uitgangspunt  te nemen. In het verhaal van de gebroeders Hoeks staat een bushokje centraal. De expositie “oorlogsverhalen” uit de Kerkdorpen heeft daarom dan ook de vorm van een bushokje. Het is een verwijzing naar de kleine toevalligheden, de plekken en de keuzes die de levens van mensen in de tijden van oorlog voorgoed veranderde. Naast het verhaal over de Gebroeders Hoeks, zijn er nog 5 andere indrukwekkende en ontroerende verhalen beschreven. Uit ieder kerkdorp komt een ander verhaal.  Leerkrachten kunnen samen met de leerlingen een bezoek brengen aan het "bushokje". Leden van de Stichting 4-5 mei herdenkingen Eersel kunnen op inspirerende en interactieve wijze een aanvulling geven op het verhaal van het eigen dorp. Op deze manier komen de verhalen opnieuw tot leven op de locatie waar ze ooit ontstaan zijn. 

Liberation route  Brabant, Een lessenserie voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool.

Liberation route Brabant, Een lessenserie voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool.

    Bladel

Deze lessenserie is ontwikkeld in het kader van de Liberation Route.

Veel plekken in Noord-Brabant hebben direct te maken met historische gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op verschillende plekken zijn langs de Liberation Route gemarkeerde veldkeien, zogeheten luisterplekken neergezet.

In de directe omgeving van deze keien zijn dingen gebeurd die de geschiedenis van de omgeving kleuren. Bij de veldkeien is door middel van een hoorspel te horen wat één of meerdere personen bij die plek hebben meegemaakt

 

In Bladel zijn twee luisterkeien, eentje aan de Wagenbroeken in Casteren en eentje aan het Heieind in Hoogeloon. De hierboven genoemde lesbrief hoort bij de luisterkei in Hoogeloon.


De lesbrief is te downloaden op:

https://liberationroute.nl/media/1037350/lesbrief-bladel.pdf

Ga mee met de Vervelende Bus, een filmisch en muzikaal spektakel waarin fantasie en tijd de hoofdrol spelen.

Ga mee met de Vervelende Bus, een filmisch en muzikaal spektakel waarin fantasie en tijd de hoofdrol spelen.

okt/nov    

In Oktober en November staat De Vervelende Bus van Schippers en van Gught op verschillende locaties in Bladel, Eersel en Bergeijk en brengen de leerlingen van groep 1/2 in het kader van het Kunstmenu een bezoekje aan de bus.

De Vervelende Bus is een visueel zoekboek waarin alles draait om tijd, maar net zo goed vergeten kan worden. Want vervelen is helemaal niet saai. Er ontstaat juist ruimte voor nieuwe ideeën en inzichten, die veel creatiever en frisser blijken te zijn dan je ooit had durven dromen! Laat je verrassen door deze locatievoorstelling met animatie, theater, film en beweegbare elementen.

De trailer is te zien op https://www.youtube.com/watch?v=RPiUm0_U6iQ

Workshops 3D printen voor de groepen 5/6 van de basisscholen.

Workshops 3D printen voor de groepen 5/6 van de basisscholen.

   

In het kader van het Kunstmenu gaan de leerlingen van de groepen 5/6 het komend jaar aan de slag met het project 3D printen.

De leerlingen maken kennis met deze nieuwe techniek aan de hand van inspirerende voorbeelden gemaakt door 3D-kunstenaars en -designers. Steeds meer kunstenaars en ontwerpers maken er gebruik van bij het maken van bijzondere objecten. Juist zij zoeken de grenzen van het 3D-printen op en laten zich erdoor inspireren. De scheidslijn tussen kunst en techniek vervaagt daarmee.

3D-printen komt steeds dichter bij huis. Het lijkt erop dat je alles wat je kunt bedenken zomaar zelf kunt printen. Via een website als www.shapeways.com is die mogelijkheid er al, en zelf bij de Hema kun je voor 3D-prints terecht. Maar is het wel zo dat je alles wat je bedenkt zomaar kunt printen?

Uiteindelijk blijkt dat je toch wel het één en ander over de techniek moet weten voordat je echt een eigen ontwerp kunt printen. Tijdens de workshop worden de leerlingen in aanraking gebracht met de techniek van het 3D-printen. Ze zien en horen kunstenaars vertellen over hun ontdekkingstocht met deze nieuwe techniek. De leerlingen worden uitgedaagd om zelf te ontwerpen en ontdekken wat er nodig is om tot een ontwerp te komen dat geprint kan worden.

Jaren die we niet vergeten, tentoonstelling in het teken van 75 jaar Bevrijding Brabant

Jaren die we niet vergeten, tentoonstelling in het teken van 75 jaar Bevrijding Brabant

31 augustus tot en met 8 december 2019     Kempenmuseum de Acht Zaligheden Eersel

Met deze titel is van 31 augustus tot en met 8 december in het Kempenmuseum een bijzondere tentoonstelling te zien. Het zou voor heel Nederland nog ruim een half jaar duren voor de oorlog eindigde, maar Brabant was vrij. Dat wordt gevierd!
‘Brabant Remembers’ is het kader waarin veel plaatsen die bevrijding van 75 jaar geleden op eigen wijze herdenken. In Eersel gebeurt dat op 19 september met een manifestatie op de Markt. Voorafgaand daaraan presenteert het Kempenmuseum al de expositie “Jaren die we niet vergeten . . . “.

filmpje

Week van Dementie Bergeijk 2019

Week van Dementie Bergeijk 2019

16 - 21 september 2019    

Op 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Ook dit jaar hebben we als dementie vriendelijk netwerk Bergeijk de week van Dementie georganiseerd. 

Voor het uitgebreide programma verwijzen wij u graag naar de website (www.bergeijk.nl/dementievriendelijk)of de Eyckelbergh.

Nieuwe periode click

Nieuwe periode click

    Bladel en Eersel

Een nieuwe periode met nieuwe buitenschoolse belevenissen voor cultuur.

Kijk snel op www.cultuurplazadekempen.nl  waar je op woensdag 11 september om 13.00 uur digitaal kunt inschrijven. Op woensdag 18 september om 17.00 uur zullen de belevenissen gesloten worden.

Ontdek je talent! Sjors sportief en Sjors creatief

Ontdek je talent! Sjors sportief en Sjors creatief

    Bergeijk

In Bergeijk gaat vanaf 19 september sjors sportief en sjors creatief van start. In het boekje wat begin september uitgereikt wordt aan alle leerlingen van de basisscholen staan heel veel leuke activiteiten aangeboden door aanbieders uit Bergeijk. Zo kunnen kinderen met allerlei sport- en creatieve activiteiten kennismaken en hun talent ontdekken. Sjors sportief en creatief wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Bergeijk. 

Download het boekje

Inschrijven kan vanaf 11 september 15.00 uur www.sjorssportief.nl

BRABANTS KWARTIERTJE MET VAN GOGH

BRABANTS KWARTIERTJE MET VAN GOGH

   

NIEUW: LESPROJECT VAN GOGH

Vol trots presenteert Erfgoed Brabant i.s.m. Van Gogh Brabant het nieuwe lesproject voor groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs: ‘Brabants kwartiertje met Van Gogh’, over Vincent van Gogh: een wereldberoemde kunstenaar met wortels in Brabant.

 

Vincent van Gogh is een wereldberoemde Brabander, die de provincie doorkruistte voordat hij naar Frankrijk vertrok. In Brabant liggen zijn wortels, hier besloot hij kunstenaar te worden en hier maakte hij zijn eerste grote schilderij: de Aardappeleters. Brabants Kwartiertje met Van Gogh gaat over zijn leven, familie en zijn eerste stappen op het kunstenaarspad in Brabant.

Het lesproject heeft opdrachtkaarten voor onder- midden- en bovenbouw. Op de voorkant van iedere opdrachtkaart staat een afbeelding van het erfgoed van Vincent van Gogh. Het bekijken, bewonderen en bevragen van dit erfgoed is het startpunt van een Brabants kwartiertje met Van Gogh. De opdrachten zijn kort en krachtig en kunnen los uitgevoerd worden of als projectdag of projectweek.

Het lesmateriaal bestaat uit een map met daarin de docentenhandleiding, per bouw 10 opdrachtkaarten, werkbladen en 3 'buitenkaarten'. Het project is te bestellen via www.erfgoedbrabantacademie.nl/vangogh en kost 20 euro.

Cultuur & Onderwijs | VO-inspiratiedag

Cultuur & Onderwijs | VO-inspiratiedag

   

Op dinsdag 29 oktober gaan we in de LocHal samen met (kunstvak)docenten, intermediairs in het onderwijs en studenten ontdekken en onderzoeken waar we staan in de wervelstorm van onderwijsvernieuwing. Wat is volgens jou de rol van de huidige en toekomstige kunstvakdocent? En welke kansen bieden de kunsten het onderwijs? Kom jij ook? Schrijf je snel in!