Wordt deze mail niet goed weer gegeven? Bekijk hem dan online
   
Subsidie per leerling via de prestatiebox (2012-2020)

Subsidie per leerling via de prestatiebox (2012-2020)

   

Bovenop de lumpsum (voor personeel en materialen) is er voor basisscholen jaarlijks geld via de zogenaamde prestatiebox. Scholen kunnen dit geld naar eigen inzicht gebruiken voor cultuureducatie, maar ook voor taal en rekenen, wetenschap en techniek, talentontwikkeling en professionalisering van leerkrachten en schoolleiders.

meer lezen

Nog ruimte voor VO scholen in vergoedingsregeling Museumschatten

Nog ruimte voor VO scholen in vergoedingsregeling Museumschatten

   

Museumschatten is een vergoedingsregeling voor museumbezoek voor het voortgezet onderwijs. Scholen die zich aanmelden kunnen in het schooljaar 2019-2020 op bezoek bij een van de deelnemende Brabantse musea. De reis- en entreekosten kunnen tot €10,- per leerling vergoed worden.meer weten

VO/PO Een brainwash in onderzoekend en ontwerpend denken

VO/PO Een brainwash in onderzoekend en ontwerpend denken

   

WIJ STIMULEREN HET
ONTWERPEND DENKEN
IN HET ONDERWIJS.

Het is aan de ontwerpers van nu en in de toekomst om een brug te slaan tussen technologische mogelijkheden en menselijke behoeftes. Het creatieve proces van ‘design thinking’ vormt hierin een belangrijke sleutel om tot passende – en soms vernieuwende – oplossingen te komen op bestaande en voorziene problemen. Als oefening in dit denken is architectuur bij uitstek geschikt: naast een sterk beeldende kracht biedt architectuur duidelijke ontwerpkaders.

Wij dagen leerlingen uit om via architectuur te denken in mogelijkheden, het creatieve proces bewust te sturen en te reflecteren op hun ontwerpkeuzes. Dit doen wij met behulp van workshops en projecten in het primair en voortgezet onderwijs. Ons aanbod valt daarmee binnen zowel het cultuur- als het techniekonderwijs.

Met het bieden van inspiratie, het voeden van de discussie en het verzorgen van een waardering – in de vorm van opbouwende kritiek – leidt de docent van Architectuurlessen de leerlingen door het ontwerpproces.

meer info

VO/PO De kunst van het makersonderwijs

VO/PO De kunst van het makersonderwijs

   

Voor een ieder die iets wil gaan doen met technologie in de klas en makereducation

Of het nu gaat over basis programmeren, het maken van werkstukken en projecten of gewoon een leuke leerzame studiedag je kunt me altijd bellen of mailen. In het verleden heeft Jorg heel veel gedaan en geëxperimenteerd met allerlei leuke en leerzame bordjes en computerprogramma’s. Denk hierbij aan Arduino – Attiny85 – scratch – makeymakey – bareconductive ink – processing – microbit Raspberry Pi – tinkercad – robotica – 3d printing – lasersnijden – stickers maken en vele anderen. Mijn laatste materiaal is gemaakt voor de dobot magician. In mijn ogen de robot voor het VO.

 

Kijk voor meer info op 

VO/PO ‘Maakonderwijs combineert technologie met verbeeldingskracht’

VO/PO ‘Maakonderwijs combineert technologie met verbeeldingskracht’

   

Als lector Revolutie in de Maakindustrie en als een van de initiatiefnemers van het Stadslab Rotterdam heeft Peter Troxler een duidelijke visie op maakonderwijs. In dit artikel lees je hoe hij kijkt naar de vernieuwing en de verankering van ‘maken’ in het onderwijs.

meer lezen 

meer weten over de kennisateliers voor het maakonderwijs

 

 

 

 

VO/PO Leerlijn kunst & technologie

VO/PO Leerlijn kunst & technologie

   

Hoe kunnen we kunst & technologie inzetten in cultuuronderwijs op het primair en voortgezet onderwijs? 
Deze uitdaging is Kunstloc met Nieuwe Veste, CultuurContact, CiST, Babel Den Bosch en CultuurStation aangegaan. Samen met experts uit het culturele veld en het primair en voortgezet onderwijs is een leerlijn kunst & technologie ontwikkeld. Lees er hier meer over.

Inspiratiesessie 'Kijken naar Kunst met leerlingen' op 20 nov. a.s.

Inspiratiesessie 'Kijken naar Kunst met leerlingen' op 20 nov. a.s.

20 november     De Pont Tilburg
Sinds 1 oktober 2019 bestaan we 10 jaar. En wie jarig is, die trakteert! Daarom bieden we dit schooljaar verschillende inspiratiesessies aan tegen het gereduceerde tarief van, hoe kan het ook anders, 10 euro p.p.* 
De eerste inspiratiesessie staat geheel in het teken van ' Kijken naar Kunst met leerlingen' en vindt plaats op woensdag 20 november a.s. van 14.00 - 15.30 uur in museum De Pont in Tilburg. 
Mijn collega Eline van der Geest zal deze inspiratiesessie verzorgen. Zij heeft jarenlang als rondleider bij De Pont gewerkt en heeft veel ervaring met het kijken naar kunst met leerlingen. #derde domein #kunstbeschouwen #verwondering #museum #zelfervaren 
Aanmelden kan via nancy@snens.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus VOL=VOL. 
WHO bevestigt: kunst en cultuur bevorderen de gezondheid

WHO bevestigt: kunst en cultuur bevorderen de gezondheid

   

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 900 onderzoeken geanalyseerd en concludeert nu officieel: het actief of passief beleven van kunst bevordert de gezondheid en het algehele welbevinden. Het onderzoek werd op 11 november in Helsinki gepresenteerd. De WHO roept beleidsmakers op om meer te investeren in culturele interventies in de gezondheidszorg.

lees meer

Vakintegratie is steeds meer een trend, ook in cultuuronderwijs. Maar wat werkt beter:

Vakintegratie is steeds meer een trend, ook in cultuuronderwijs. Maar wat werkt beter:

   

Vakintegratie is steeds meer een trend, ook in cultuuronderwijs. Maar wat werkt beter: cultuuronderwijs geïntegreerd of in gescheiden vakken aanbieden? Monique Pijls onderzocht 140 studies naar de vermeende voordelen van deze trend. 

lees meer

Nieuw onderwijsprogramma! Het feest van de Hertog

Nieuw onderwijsprogramma! Het feest van de Hertog

   

Het feest van de Hertog is een muzikale theaterrondleiding voor groep 1 t/m 3. De rondleiding is een introductie op het museumgebouw dat eens een paleis was. Nu is het een museum, maar wat is dat eigenlijk? Door de inzet van de disciplines drama, dans, muziek, beeldende kunst én cultureel erfgoed, is deze rondleiding een ware multidisciplinaire totaalbeleving!

Dit unieke aanbod is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door professionele theaterdocenten in samenwerking met theaterstudenten en is enkel in maart en april 2020 te boeken. Dus wees er snel bij!

lees meer

Cultuurdag VO: schrijf je last minute in! Agenda, 26 november 2019

Cultuurdag VO: schrijf je last minute in! Agenda, 26 november 2019

   

Een aantal sessies is al volgeboekt dus wacht niet te lang met inschrijven! Dit kan tot en met zondag 17 november. Voor iedereen die in of voor het VO werkt bieden wij een gevarieerd programma met veel workshops, presentaties, colleges en voorstellingen

lees meer

De Dag Van 8

De Dag Van 8

   

Op De Dag Van 8 gaan leerlingen groep 8 sámen in gesprek met cultuurcoördinatoren, hun leraren en kunstvakdocenten voortgezet onderwijs. Zij staan op een kruispunt van leren: wat heeft acht jaar cultuuronderwijs hen gebracht? Wat betekent het nú voor ze; en hoe zien zij de toekomst van cultuureducatie op het voortgezet onderwijs?

 

meer info en aanmelden